Skip to main content
Op werkdagen voor 22:00 uur besteld = morgen in huis!
 • Belgium

  Belgium

  (EUR €)

 • Germany

  Germany

  (EUR €)

 • Netherlands

  Netherlands

  (EUR €)

Eilish’ Essentials

Eilish’ Essentials
Eilish’ Essentials

Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd tijdens mijn curly adventure en zoektocht naar mijn eigen ultieme behandelingen en producten, is het gegeven dat ieder kapsel, iedere krul en iedere stijl op zijn eigen manier anders is dan de rest. Vergelijk je kapsel eens met je ogen, de vorm van je gezicht of je lach: Dit alles maakt jou uniek, en onderscheid je van de rest!

Om het maximale uit jouw unieke potentieel te halen, ga ik je helpen om achter jouw passende hair care routine en behandeling te komen! Een goede haarverzorging is immers zoveel meer dan alleen wassen, drogen en stijlen. Om tot jouw beste resultaat te komen, ga ik je persoonlijk helpen! In mijn nieuwe rubriek, genaamd ‘Eilish’ Essentials’, leer ik jou alle basics die nodig zijn om zelf tot een goede basisbehandeling van jouw persoonlijke krul te komen!

De Curly Girl Methode

Struggles met je krullen? Geen idee hoe de gebruiksaanwijzing van jouw coupe in elkaar steekt? Geen nood! De Engelse Lorainne Massey ontwikkelde rond 2001 de wereldberoemde ‘Curly Girl Method’, een overkoepelende methode voor de verschillende krultypes en coupes voor alle dames en heren met krul- en kroeshaar!

De methode staat voor een natuurlijk voedende haarroutine die door alle curly’s gebruikt kan worden, en bestaat uit een aantal basisprincipes, en een stappenplan waar stap voor stap meer resultaat uit jouw krullen kan worden gehaald. Omdat deze enorm uitgebreide theorie soms lastig kan zijn, help ik je aan de hand van mijn blogs langs deze uitgestippelde route, om uiteindelijk op eindbestemming ‘perfect curls’ uit te komen! Vandaag beginnen we bij de basis: krultypes!

De basis van iedere coupe!

Zoals ik aan het begin van deze blog al vertelde, is jouw haar uniek op zijn eigen manier! Dit zorgt er dan ook voor dat de ene krul een andere behandeling nodig heeft dan de ander. Aan de hand van jouw haarkenmerken kan je zelf bepalen welke behandelingen en producten je het beste kunt gebruiken!

De CG-methode begint met een van de drie basisbegrippen: krultype, dichtheid en haardikte. Dichtheid en dikte zijn begrippen waar ik in latere blogs extra verder op in ga, maar zijn kortweg als volgt te verduidelijken: Daar waar je krultype betrekking heeft op kenmerken van golf of pluis, heeft de dichtheid van je betrekking op de hoeveelheid haar op je hoofd, en spreekt de dikte van je haar voor zich.

Maar hoe bepaal jij nu precies welke producten jij het beste kunt gebruiken? Om het maximale uit jouw coupe te halen, is het van belang om te weten welk soort krultype jij bezit. Een goede methode om te bekijken welke krul jou kenmerkt, is de methode van Andre Walker: Daarbij worden verschillende soorten krullen grofweg in 4 verschillende types opgedeeld! Haar uit type 1 valt daarbij loodrecht omlaag, waardoor we vanaf type 2 van daadwerkelijke curls spreken!

Wat is mijn krultype?

Krultype 2, ofwel Wavy Hair, zijn te herkennen aan een heerlijke, beachy look! Wavy haar is vaak wat lichter en losser golvend, en is onder te verdelen in subcategorie A, B en C: Type 2A is daarbij de krul met de fijnste haren, waarbij de golf een losse textuur heeft. Type B heeft een beter gedefinieerde S-vorm in de slag, die vormen rond het middelpunt van de haarlijn. Type 2C heeft een sterke definitie vanaf de kruin, en pluist vaker dan 2A en 2B.

Krultype 3 staat voor de echte ‘Curly Girls’, en heeft een duidelijk krulpatroon, uiteenlopend van S-vormige tot spiraalvormige krullen. Krultype 3 is ook onder te verdelen in 3 verschillende subcategorieën, waarbij de krullen verschillen in vorm en omtrek. Krultype 3A karakteriseert zichzelf door grotere, lossere krullen, type 3B door pijpen- of kurkentrekker krullen en 3C door dichte, spiraalvormige krullen met een lagere omtrek.

Krultype 4, de Coily krul, is een prachtige, maar lastige krul! Type 4 krullen kenmerken zichzelf door een zeer dichte vorm, en loopt uiteen van consistentie en gevoel. Coily stijlen zijn vaak strak opgekruld, en gekarakteriseerd door een Z-vormige krul en een hoge mate van poreusheid. Krultype 4A, 4B en 4C verschillen in patroon en dichtheid, waarbij type 4C de minste definitie, en de hoogste mate van verzorging vereist.

Jouw krultype, mijn advies!

Aan de hand van jouw krultype kun jij zelf de basis leggen aan een haarverzorging op maat! Weet daarbij wel dat de methode van Andre Walker een richtlijn is: Je coupe is uniek, en kan ook tussen verschillende types inzitten. In de volgende blogs vertel ik meer over de uitwerking van de Curly Girl Methode, en geef ik jou advies op maat hoe je het maximale uit jouw krultype kan halen! Meer weten hoe verschillende krultypes er uit zien? Check de instapagina van @steilishcare! Stay Steilish!

Your Cart

Your cart is currently empty.
Click here to continue shopping.